tisdag 1 juni 2010

Ölandsbron:Förslag till ändring för cyklister.





Ölandsbron har idag 4 körfält. Två i vardera riktningen, vilket innebär att det inte finns utrymme för några cyklister. För att möjliggöra för cyklister, kan man minska till tre körfält och halvera det fjärde till två cykelbanor. Då får man ett körfält i varje riktning och det tredje i mitten kan man göra till ett reversibelt (vändbart) körfält. Ovanför detta körfält finns ljussignalerna på bilden. Vid rött kryss får körfältet inte användas, då har mötande rätt att använda detta. Vid grön pil däremot är det rätt att använda körfältet.
Förslagsvis är det mellersta körfältet öppet enbart för trafik från Öland mellan 05.00 - 12.00.
15.00 - 19.00 för trafik endast från Kalmar. Övrig tid är körfältet öppet för trafik i båda riktningarna. Hastigheten bör vara högst 70 km/tim.
Detta fungerar alldeles utmärkt utomlands och borde fungera även här. Enda tänkbara problemet är laglydnaden. Frågan är hur rädda vi är om varandra i trafiken.
Ps. Fotograf Sara Jonasson Ds.

2 kommentarer:

  1. Åter dags för en insändare Anders. Intressant och väl genomtänkt förslag som borde kunna förverkligas. Efterlevnaden kan möjligen bli ett problem som du mycket riktigt nämner. Men var, när det gäller trafikregler, har vi inte problem med den ...???

    SvaraRadera
  2. Alldeles riktigt, när har vi inte det?
    Det är dock på tiden att de som bär sig illa åt inte får bestämma vad som ska gälla. Kanske dags för några anonyma polisbilar i trafiken. Lite oftare på bron.

    SvaraRadera