söndag 6 december 2009

Kugg vid uppkörning.















Har grunnat ett bra tag på varför fler och fler kuggas vid sin första uppkörning för B-körkort.


Det kan inte bero på att trafiken ökat och blivit svårare. Det är ju bara en utbildningsdetalj.


Nej, skälen är andra. Allting i samhället idag ska gå fort. Allt som går fort är bra. Man ska jobba mycket på lite tid. Datorerna ska vara så snabba som möjligt. SMS:n ska flyga genom luften på rekordtid. Snart kan du göra allt i mobilen och då sköta hela ditt liv, samtidigt som du sitter på bussen, tåget, är ute och går och när du äter, tyvärr även när du cyklar eller kör bil. Inga pauser, bara ett evigt jagande.


Nu tror många att även utbildningar är bra, om de går fort.


Att ta körkort är en utbildning som helst ska fortare än någon annan utbildning. Den ska dessutom inte kosta så mycket. Med föräldrarnas goda minne är genvägar till målet helt acceptabelt.


De elever som går igenom en utbildning på en trafikskola, klarar sig till 70-75% vid första uppkörningen. Detta är för mig en alldeles för låg siffra. Om vi på min tid hade haft en kuggning på tre elever av tio, så hade vi satt oss ner och djupt funderat över vad som var fel på vår utbildning. 100% är ju svårt att nå, men måste ju vara målet.


Det gäller för trafikskolorna att behålla sin professionalitet och stå emot alla påtryckningar från såväl elever, som föräldrar. Det gäller också att som trafiklärare, prioritera grundutbildningen och inte skynda på den. Utan en gedigen grund, blir resten bara skräp.


Jag är rädd för att många trafiklärare idag inte tar obekväma diskussioner och konflikter, utan faller för påtryckningar.


Ni föräldrar, som tror er kunna utbilda era barn själva, borde vara mer rädda om dem. Ta hjälp av proffsen. Det käraste ni har är inte bilen, den går oftast, trots allt att laga. Era barn dock, kan ni inte vara för rädda om. 34% godkända vid första uppkörningen säger väl det mesta om den privata utbildningen.


Nej, se till att både föräldrar, trafikskolor och eleverna jobbar ihop i en seriös omfattning, för så här dåliga siffror kan vi inte ha. Jag vill gärna våga möta er i trafiken idag och imorgon.

3 kommentarer:

  1. Intressant och bra inlägg Anders. Förtjänar att läsas av många. Hoppas det blir så också.

    SvaraRadera
  2. Har faktiskt stuckit ut hakan rejält genom att skickat in denna som en insändare till Barometern.Hoppas att det kan leda till en konstruktiv diskussion om utbildning för B-kort.

    SvaraRadera
  3. Lysande inlägg i utbildningsdebatten inte bara inom trafik egentligen. Skicka den till Ölandsbladet och Östran också...alla behöver läsa detta.

    SvaraRadera