tisdag 26 januari 2010

Gående i Färjestaden



















Som gående i Färjestaden vill jag ge en eloge till skötseln av cykel-o gångbanorna. De är skötta exemplariskt. Dock slutar många av dessa i ett intet.

Var tog övergångsställena vägen?

Nere vid Staoil och Hasses gatukök är allt lämnat åt fantasin och modet.

Likaså i korsningen vid Beijers. Det finns inte ens ett skottat hål i snövallen, där man ev. skulle kunna korsa vägen. Med problem att röra sig, med eller utan rollator, är det stört omöjligt att ta sig över gatan.

Färjestaden, som gärna ser sig som en turistvänlig ort, borde värna mer om gående, framför allt kring hamnen, som ju är vad Färjestaden har att bjuda turisterna.

6 kommentarer:

  1. Du beskriver brister som jag misstänker förekommer lite varstans. När det gäller de exempel du tar upp är det viktigt att få ordning på dessa trafikplatser, åtminstone till den förväntade turistinvationen. Situation kanske är något knepigare vid Shibuya Crossing i Tokyo, men det borde kunna fungera bättre för gångtrafikanter på mindre orter.

    SvaraRadera
  2. Tjena Tomas!
    Om man jämför med Tokyo, så ska vi väl vara glada för bristen på övergångsställen. Risken för de problemen i Färjestaden inträffar bara när marknaden i hamnen är igång. Dock vore det oerhört bra med övergångsställen även då.

    SvaraRadera
  3. Jag intervjuade Vägverket när övergångsställena försvann.
    Deras förklaring var att folk kände sig obefogat trygga vid övergångsställen vilket innebar fler olyckor. Därför tog man helt sonika bort övergångsställena... Har fortfarande inte förstått mig på synsättet.
    Kunde dock med stor glädje konstatera att hela Storgatan i Färjestaden nu är fri från all gammal snö och snövallar. Kanske man kan ge sig ut på en promenad med barnvagnen imorgon. Om inte all ny snö har hunnit falla till dess.

    SvaraRadera
  4. Med statistik kan man bevisa vad som helst.
    Flest gående blir påkörda vid övergångsställe. Kan bero på att de flesta går över på dessa.
    Problemet är inte de gående, utan bilförarna.
    Givetvis måste det finnas vettigt placerade övergångsställen.
    Om inte,varför ha vägar för bilisterna?

    SvaraRadera
  5. På tal om statistik... Idag bevisade jag för Petter att jag kan skaffa en iPhone på Telia för samma pengar som jag betalar idag varje månad... nästan i alla fall ;)

    SvaraRadera