torsdag 28 januari 2010

Övergångsställe eller inte.

I Kalmar är det bättre sörjt med övergångsställen, men ibland blir det trots allt riktigt rörigt och kan bli riktigt farligt.

Översta bilden visar definitivt ett övergångsställe. Klart utmärkt.

Nedre bilden tror många också är ett övergångsställe. Dock fungerar det bara när trafikljusen fungerar. Om ljusen inte fungerar har övergångsstället upphört att existera. Ingen utmärkning, vilket fordras.

På översta bilden har gående företräde. På nedre bilden har gående företräde när ljusen fungerar, annars inte. Alla gående tror att de fortfarande har företräde, vilket kan resultera i rena katastrofen. Allt hänger på bilistens hänsyn och kanske mindre på kunskap om vad som gäller.

5 kommentarer:

  1. I den övre bilden visas dessutom en korsning där trafikanter är hänvisade till högerregeln (om jag nu inte är alldeles ute och reser). Detta respekteras inte av alla. Långt därifrån. Alltså - anpassa hastigheten till omständigheterna, så att tankeverksamheten fungerar - såsom för övrigt alltid gäller.

    SvaraRadera
  2. Reser o reser, men faktum är att du färdas på huvudled, så trafik från Hamnfiket ska lämna företräde. Dock är det som du säger att välj fart så att man hinner tänka.
    Vad bra det är att diskutera trafiksituationer lite då o då.

    SvaraRadera
  3. Du har alldeles rätt. Det är bra att diskutera detta ämne. Som sagt, jag reserverade mig och nu är saken kristallklar när det gäller denna korsning. (Har vid ett par tillfällen fått/tvingats släppa fram trafik från fiket för att undvika kollision så det gäller nog att vara extra skärpt här även framöver.)

    SvaraRadera
  4. Tidigare gällde högerregeln här och som alltid tar det en viss tid innan alla vet.
    Helt rätt att se upp.

    SvaraRadera
  5. Kunde ana det (att det skett en förändring). Om möjligt ännu mer kristallklart nu. Tack!

    SvaraRadera